LOCATION/TYPE

NEWS HOME

[ exact phrase in "" • results by date ]

[ Google-powered • results by relevance ]


Archive
RSS

Add NWW headlines to your site (click here)

Get weekly updates

WHAT TO DO
when your community is targeted

RSS

RSS feeds and more

Keep Wind Watch online and independent!

Donate via Paypal

Donate via Stripe

Selected Documents

All Documents

Research Links

Alerts

Press Releases

FAQs

Campaign Material

Photos & Graphics

Videos

Allied Groups

Wind Watch is a registered educational charity, founded in 2005.

News Watch Home

Vechten tegen windmolens 

Credit:  Ann De Boeck | De Morgen | 10 October 2012 ~~

Ze komen er niet, de zeven windturbines van 190 meter langs het kanaal Bocholt-Herentals in Mol. Grote opluchting bij de buurtbewoners. Zij tekenden verzet aan tegen de plannen. ‘Het waait hier niet eens.’

“Honderdnegentig meter.” Schepen van Ruimtelijke Ordening Peter Van Rompaey (CD& V) wijst naar de wolken boven Mol. We staan aan de rand van de Europawijk, aan de nucleaire zone Mol-Dessel. Vlak naast ons ligt een uitgestrekte weide. Plaats en wind in overvloed, vinden de ingenieurs van energieleverancier Ecopower. Ecopower plant in deze weide de eerste van zeven windmolens van 140 meter hoog, met wieken van 50 meter. Of liever, plande. Want onder druk van de inwoners gaf de gemeente Mol een negatief advies.

Van Rompaey benadrukt dat hij niet tegen de bouw van windturbines is. “Het gemeentebestuur heeft vorig jaar een kaderplan opgesteld waarin verschillende zones worden aangeduid die in aanmerking komen voor windmolens. In deze weide kunnen trouwens turbines komen. Alleen: Ecopower weigert een milieu-effectenrapport (MER) op te stellen. Wettelijk gezien niet verplicht, zeggen ze. Maar zonder een MER kunnen we de effecten op onze gemeente onmogelijk inschatten.” Naast Ecopower hebben ook Electrabel en een andere stroomleverancier hun interesse voor Mol laten blijken.

Groene long

Wanneer het gemeentebestuur als gevolg een openbaar onderzoek startte, gingen de poppen aan het dansen. Een van de aanvoerders van het buurtprotest is Rosy Nietvelt, eigenares van café Sas 6 in de groene long aan het kanaal. Wielertoeristen komen hier op een zonnige dag Postel van het vat drinken. We klampen Rosy aan als ze op het punt staat te vertrekken. Gehuld in witte rollerskates, een flashy groene windbreker en kniebeschermers wijst ze aan waar vier windturbines boven de groene zone naast het kanaal zouden opdoemen.

“Sinds de jaren 50 is elk struikje in die bossen piekfijn bewaard gebleven. We mochten er zelfs niet wandelen. Nu willen ze die natuur plotseling kapot maken.”

De bossen zijn eigendom van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO. Volgens Rosy wil de nucleaire sector haar imago oppoetsen door de windturbines te plaatsen. “Op de kap van de burger, nota bene.” Want dat het café een flinke klap zal krijgen als klanten op een windmolen moeten kijken, daar is Rosy wel zeker van. “Die slagschaduw van de wieken! De afwisseling van licht en schaduw is zoals het effect van een stroboscoop in een discotheek. Zou jij naast een stroboscoop willen wonen?” En dan is er nog dat constante gezoem. Een petitie die in het café circuleert, spreekt van 105 decibel. “En voor wat eigenlijk? Het waait hier niet eens. Misschien is er wat meer wind in Lommel, dat ligt hoger.”

‘Mensen zijn tegen alles’

Sluiswachters Jos en Mark bedienen al 33 jaar de sassen in Mol. Ze halen de schouders op. “Mocht ik een stukje grond hebben, dan mochten ze die molens er meteen op bouwen. Levert je een miljoen euro per jaar op”, vertelt Mark aan zijn collega in de cabine. Verderop staart Roger aandachtig naar het uiteinde van zijn hengel. Hij heeft vandaag nog maar één vis gevangen. “Als ze geen kernenergie meer willen, waar gaan ze al die energie dan vandaan halen?”, zucht Roger. “Als ze in ruil voor die molens een paar ton vis uitzetten, vind ik het zeker goed.” De oude visser naast hem moet lachen. “Ach, je kunt tegenwoordig niets meer doen of de mensen zijn ertegen”, bromt hij.

Maar als we vragen of ze het NIMBY-syndroom (not in my backyard) kent, komt Rosy pas echt op dreef. “Niet in mijn achtertuin? Mol is al jaren de vuilbak voor het kernafval van Europa. Is dat nog niet genoeg? Achter mijn huis komt binnenkort een tumulus van NIRAS, naast mijn huis de kade om het materiaal te lossen. Aan de overkant van het kanaal ligt al een kerncentrale. Welke minister heeft dat allemaal in zijn achtertuin?”

Source:  Ann De Boeck | De Morgen | 10 October 2012

This article is the work of the source indicated. Any opinions expressed in it are not necessarily those of National Wind Watch.

The copyright of this article resides with the author or publisher indicated. As part of its noncommercial educational effort to present the environmental, social, scientific, and economic issues of large-scale wind power development to a global audience seeking such information, National Wind Watch endeavors to observe “fair use” as provided for in section 107 of U.S. Copyright Law and similar “fair dealing” provisions of the copyright laws of other nations. Send requests to excerpt, general inquiries, and comments via e-mail.

Wind Watch relies entirely
on User Funding
   Donate via Paypal
(via Paypal)
Donate via Stripe
(via Stripe)

Share:

e-mail X FB LI TG TG Share


News Watch Home

Get the Facts
CONTACT DONATE PRIVACY ABOUT SEARCH
© National Wind Watch, Inc.
Use of copyrighted material adheres to Fair Use.
"Wind Watch" is a registered trademark.

 Follow:

Wind Watch on X Wind Watch on Facebook

Wind Watch on Linked In Wind Watch on Mastodon